W okresie wakacyjnym młodzież Technikum Gastronomicznego biorąca udział w projekcie „Teoria i praktyka szansą na lepsze jutro” realizowanym przez Stowarzyszenie LGD „Ziemia Jędrzejowska – Gryf” odbywa miesięczny staż u pracodawcy branży gastronomicznej powiatu jędrzejowskiego. Uczniowie w ramach pracy otrzymają stypendium stażowe. W ramach projektu uczestnikom zostały zakupione stroje kucharskie niezbędne w wykonywaniu pracy w zakładach gastronomicznych oraz zapewniony został dojazd do miejsca odbywania stażu.
W miesiącu lipcu praktyki odbywają 4 osoby w „Pałacu Koronnym” w Świątnikach, 3 osoby w „Starej Fabryce” w Małogoszczu, 3 osoby w „Andreowii” w Sudole oraz 1 osoba w „Sielsko na Wygodzie” w Wygodzie. Realizacja stażu to dla uczniów jest szansą na zapoznanie ze specyfiką pracy w zawodzie zgodnym z kierunkiem kształcenia oraz okazją do zarobienia pierwszych pieniędzy. Podczas 150 godzin stażu młodzież poznała między innymi specyfikę pracy w kuchni opanowując przy tym podstawowe techniki sporządzania potraw różnego typu oraz jak dobrze zaplanować kartę dań i napojów. Pracując na sali restauracyjnej stażyści mieli okazję zapoznania się z techniką i organizacją pracy podczas podawania potraw i napojów przy obsłudze gościa indywidualnego i grupowego oraz organizacją imprez okolicznościowych. Ponadto zapoznali się z zadaniami pracy w części noclegowej obiektu oraz specyfiką pracy w dziele finansowo-księgowym. Szerokie spektrum obowiązków i opanowanych umiejętności podczas stażu to przygotowanie uczniów Technikum do podjęcia pracy w branży gastronomicznej na różnych stanowiskach, zarówno jako pracownicy u potencjalnego pracodawcy, jak i poznanie zasad pracy od strony przedsiębiorcy dla planujących własną działalność gospodarczą. Pierwsza praca to również możliwość do pochwalenia się w CV doświadczeniem zawodowym, a więc i większa szansa do wejścia na współczesny rynek pracy.