W miesiącu styczniu uczestnicy projektu „Teoria i praktyka szansą na lepsze jutro” rozpoczęli zajęcia obejmujące zajęcia teoretyczne i praktyczne z zakresu gastronomii. Jest to okazja do nauki samodzielnego sporządzania potraw według różnych form i technik z zachowaniem ich wartości odżywczych, sposobów podawania i dekorowania potraw, przy zastosowaniu sprzętu stosowanego w branży gastronomicznej. Zajęcia teoretyczne odbywały się z nowo zaadoptowanej sali która dzięki dofinansowaniu z realizowanego projektu została odnowiona i doposażona w m.in. w plansze edukacyjne. Uczestnicy projektu otrzymali pomoce dydaktyczne i materiały piśmiennicze. Pracownie gastronomiczne w ZSP Nr 2 W Jędrzejowie zostały doposażone w sprzęt i wyposażenie m.in. blendery, opiekacze, lodówki, thermomix, zastawę stołową, szklanki, sztućce profesjonalny ekspres do kawy, szklanki itp. W ramach projektu została wykonana lada gastronomiczna – stanowisko pokazowe dla prowadzącego zajęcia – dzięki któremu uczniowie mogą jednocześnie z prowadzącym sporządzać posiłki. Tematyka spotkań jest różnorodna, od potraw z ryb, drobiu, makaronów do panna cotty z musem malinowym czy deseru z musem truskawkowym. Po wyłożeniu potraw na talerze uczniowie wspólnie degustowali przygotowane dania, wymieniając się wskazówkami i pomysłami. Uczestnicy projektu bardzo zadowoleni są z zajęć praktycznych. Twierdzą, że dają one duże możliwości do rozwijania swoich umiejętności a także pasji jaką dla nich jest gotowanie.