W okresie ferii zimowych odbył się 30-godzinny kurs barmański w ramach którego 32 uczniów klasy III i IV poznało ogólny zakres pracy oraz cechy dobrego barmana. Młodzież dowiedziała się jakie są obowiązki i wyposażenie stanowiska pracy barmana, poznała rodzaje napojów mieszanych, zasady tworzenia napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz sposoby garnirowania napojów. Uczestnicy szkolenia zapoznali się również z zagadnieniami prawnymi dotyczącymi sprzedaży i konsumpcji alkoholi oraz z zasadami tworzenia karty alkoholi. Podczas ćwiczeń praktycznych uczestnicy projektu pod okiem profesjonalisty mieli okazję sporządzić przykładowe napoje mieszane, alkoholowe i bezalkoholowe, po których odbyła się prezentacja i degustacja.
Na zakończenie kursu odbył się egzamin teoretyczny i praktyczny. Wszyscy uczestnicy po pozytywnym zdaniu egzaminu otrzymali certyfikaty w języku polskim i angielskim potwierdzające nabycie dodatkowych umiejętności, które z pewnością wykorzystają w przyszłym życiu zawodowym.